Festival crnogorskog teatra 2007.

Festival crnogorskog teatra 2008.
13/06/2018

Festival crnogorskog teatra 2007.

FESTIVAL CRNOGORSKOG TEATRA

(Podgorica, 2. – 12. oktobar, 2007. godine)

ODLUKA ŽIRIJA

Žiri u sastavu: Marija Perović (FTV reditelj, predavač na FDU Cetinje), Marko Kovačević (profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo), Blagota Eraković (reditelj, Podgorica), Bojan Munjin (pozorišni kritičar “Feral Tribune” Split), prof. dr Siniša Jelušić (dekan FDU Cetinje) predsjednik, donio je sljedeće odluke:

Potreba za ovakvim Festivalom se pojavila odavno, a konačno ustanovljenje je potvrdilo tu potrebu i nesumnjivo obogatilo kulturnu mapu Crne Gore. To je na najbolji način pokazala publika koja je sve predstave različitih žanrovskih i stilskih opredjeljenja propratila angažovano u prepunom gledalištu.

Bogatstvo glumačkih kreacija nametnulo je potrebu da se ustanove i dodijele dvije nagrade za epizodne uloge i specijalna nagrada..

 Nagrada za epizodnu žensku ulogu jednoglasno se dodijeljuje Đurđiji Cvetić za ulogu Tetke u predstavi “Don Krsto”, po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, produkcija Grad teatar Budva i Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda.

Nagrada za epizodnu mušku ulogu većinom glasova dodijeljuje se Branimiru Popoviću za ulogu Hansa u predstavi “Smrtni grijesi”, po tekstu Felixa Miterera, u režiji Ane Vukotić, produkcija Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice.

Specijalna nagrada Žirija jednoglasno se dodjeljuje za ideju projekta i nadahnuto tumačenje teksta koje je izazvalo izuzetnu komunikaciju sa publikom predstavi “Siroti mali hrčki”, po tekstu  Gordana Mihića, u režiji Gorana Bulajića,  produkcija Nikšićko pozorište.

U SELEKCIJI OFF nagrada za autorsko ostvarenje većinom glasova dodjeljuje se Petru Pejakoviću za predstavu “Balkanski sabirni centar”, produkcija KIC “Budo Tomović” i Škola glume.

U SELEKCIJI PLUS nagrada se dodjeljuje većinom glasova Igoru Đorđeviću za ulogu Džimija u predstavi “Osvrni se u gnevu”, po tekstu Džona Ozborna, u režiji Borisa Liješevića, produkcija Narodno pozorište Beograd i Centar za kulturu Pančevo.

U SELEKCIJI nagrada za autora saradnika dodjeljuje se većinom glasova za ukupan vizuelni dojam u predstavi “Smrtni grijesi”, po tekstu Feliksa Miterera, u režiji Ane Vukotić, produkcija Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice.

Nagrada za žensku ulogu dodjeljuje se jednoglasno Ani Vujošević za uloge Doris i Djevojka u predstavama “Smrtni grijesi” po tekstu Feliksa Miterera, u režiji Ane Vukotić i “Ajmo na sex” po tekstu Valentina Krasnogorova, u režiji Lidije Dedović, obje u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta.

Nagrada za mušku ulogu dodjeljuje se većinom glasova Igoru Đorđeviću za ulogu Bruna u predstavi “Don Krsto” po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, produkcija Grad teatar Budva i Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda.

Nagrada za režiju dodjeljuje se jednoglasno Ani Vukotić za režiju predstave “Smrtni grijesi” po tekstu Feliksa Miterera, produkcija Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice.

Nagrada za domaći tekst većinom glasova se ne dodjeljuje.

Nagrada za najbolju predstavu dodjeljuje se jednoglasno predstavi “Smrtni grijesi” po tekstu Feliksa Miterera, u režiji Ane Vukotić,   produkcija Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice.

 

  1. X 2007.