Uručene nagrade povodom Dana Crnogorskog narodnog pozorišta

Dan Crnogorskog narodnog pozorišta
31/10/2017
“Učene žene” na “Međunarodnom festivalu glumca – Nikšić 2017”
03/11/2017

Uručene nagrade povodom Dana Crnogorskog narodnog pozorišta

Ovogodišnja ceremonija proslave Dana Crnogorskog narodnog pozorišta obilježena je uručivanjem dvije Velike nagrade CNP-a za najznačajniji umjetnički rezultat u godini – glumcu Mišu Obradoviću i teatrologu Sretenu Peroviću.

Mišo Obradović dobitnik je Velike nagrade CNP-a za ulogu Semjona Semjonoviča Podsekaljnikova u predstavi „Samoubica“ Nikolaja Erdmana u režiji Veljka Mićunovića.

Veoma rano se istakao osobenim glumačkim izrazom te je pored Crnogorskog narodnog pozorišta igrao u mnogim pozorištima u Novom Sadu i Beogradu. Takođe se ostvario i na filmu i televiziji gdje je stekao prepoznatljivu popularnost u širim slojevima publike. Iz godine u godinu istrajno gradi veoma zapažene uloge na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u predstavama San ljetnje noći, Don Žuan, Revizor, Gorski vijenac, Ribarske svađe, Očevi su gradili, Everyman Đilas, Urmebesna tragedija, Šćeri moja, Bura… da bi se ove godine izdvojio sjajnom interpretacijom Podsekaljnikova u predstavi „Samoubica“ Nikolaja Erdmana, u režiji Veljka Mićunovića. Uloga Podsekaljnikova je rezultat njegovog višegodišnjeg predanog rada posvećenog profesionalizmu i kreativnom odnosu prema zadacima koji mu u CNP-u garantuju zapaženo mjesto i koji su učinili da na Dan Crnogorskog narodnog pozorišta večeras, pred izvođenje predstave za koju je upravo nagrađen, dobije najveće priznanje naconalnog teatra – Veliku  nagradu.  – naveo je u obrazloženju Blagota Eraković, predsjednik Savjeta Crnogorskog narodnog pozorišta,.

 Sreten Perović dobitnik je Velike nagrade CNP-a za visok umjetnički renome i podizanje ugleda CNP-a kroz 60 godina predanog rada.

Svojim djelom i djelovanjem Sreten Perović je u Crnoj Gori zauzeo visoko mjesto u drugoj polovini XX i prvoj deceniji XXI stoljeća. On je u isto vrijeme i čedo i stvaralac te epohe. I to ne samo kao pjesnik sa dvadesetak zbirki lirike, kao dramski pisac, pozorišni i književni kritičar i istoričar, teatrolog i kulturolog, prevodilac dvadesetak knjiga makedonske poezije, kao  enciklopedista, antologičar i publicista, pokretač različitih kulturoloških i društvenih aktivnosti. Punih 50 godina, u stotinama tekstova u «Pobjedi», «Susretima», «Stvaranju», «Monitoru», «Vijestima», «Crnogorskom književnom listu» i dr., borio se za puno priznanje nacionalnog identiteta Crnogoraca, i ostaje, sa objavljenim tekstovima i dokumentima, trajno zapamćen kao nacionalni tribun. –  naveo je u obrazloženju Blagota Eraković.

Godišnje nagrade za visoke umjetničke rezultate u 2017. godini dobili su:
 • Olivera Vuković –za glumačka ostvarenja u predstavama „Isti“ i „Ženidba“.                        
 • Nikola Perišić – za glumačka ostvarenja u predstavama „Isti“, „Istraga“ i „Ženidba“     
 • Vjera Nikolić – za komponovanje i izvođenje muzike u predstavi „Otvoren kraj“, i koncert „Na dobrom glasu“.
Godišnje nagrade za najbolje rezultate postignute u u tehničkoj, organizacionoj i administrativnoj praksi, odnosno u svim segmentima produkcije dobili su
 • Damjan Šuškavčević, inspicijent
 • Vlado Martinović, rekviziter
 • Miomir Ivanović, vozač
 • Valentina Vučinić, administrativni tehničar
 • Milodarka Radulović, arhivar
 • Miodrag Nikolić, radnik obezbjeđenja

Na proslavi povodom dana CNP-a svake godine zahvaljujemo se kolektivima i pojedincima, našim saradnicima i partnerima, koji su svojim angažmanom doprinijeli afirmaciji našeg pozorišta

Ove godine zahvalnice smo dodijelili
 • Luki i Ljiljani Milunović , za višegodišnji stručan i predan rad od značaja za kulturnu istoriju na bibliografijama crnogorskih pozorišta.
 • Programskom arhivu Televizije Crne Gore, za izuzetan doprinos u realizaciji dokumentarnog filma  „Ad honorem“, kojim je obilježen jubilej 20 godina od novog zdanja CNP-a.