SLAVKO KALEZIĆ

SLOBODAN MARUNOVIĆ
06/12/2016
SLAVIŠA ČUROVIĆ
08/12/2016

SLAVKO KALEZIĆ

Rođen 04.10.1985. u Podgorici. Nakon završene Filološke gimnazije “Slobodan Škerović”, 2004. godine upisao je Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Bora Stjepanovića. Završio je i  prvu godinu specijalističkih studija (odsjek gluma), a pored predmeta Glume specijalizovao je i predmete Glas (solo pjevanje) i Ples. Završio magistarske studije, takođe, na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Tema magistarskog rada je Značaj pokreta kao glumačkog sredstva u teatru XXI vijeka. Tokom studija uradio je šest ispitnih predstava: Noć tribada”, ”Bliskost”, ”Art”, ”San ljetnje noći”, “Tajni zapisi o skandalu” i “San o vječnosti”.

U Crnogorskom narodnom pozorištu, čiji je i stalni član od 2008. godine, istakao se u predstavama: “Art export” (reditelj: Lidija Dedović), “San ljetnje noći”, (reditelj: Paolo Mađeli), “Večera budala” (reditelj: Božidar Đurović), “Ovo nije što mislite da jeste” (reditelj: Dalija Aćin), “Gorski vijenac” (reditelj: Diego de Brea), “Očevi su grad(ili)” (reditelj: Boris Liješević), “Allegretto Albania” (reditelj: Idriz Đokaj), “Šćeri moja” (reditelj: Ana Vukotić), “Bura” (reditelj: Dejan Projkovski), “Zimska bajka” (reditelj: Dino Mustafić). U CNP–u glumio je u operi “Balkanska carica”, u režiji Radmile Vojvodić, kao i u operi “Artilerija rustikana”, Muzičke škole „Vasa Pavić“ iz Podgorice.

Pored predstava u svojoj matičnoj kući, CNP – u, igrao je i u projektima drugih teatara: predstava “Kanjoš” (reditelj: Slavenko Saletović), “Bokeški d-mol” (reditelj: Milan Karadžić), obije u produkciji Tivatskog kulturnog centra, “Tom Sojer ili đavolja posla”, Gradskog pozorišta (reditelj: Nikola Vukčević), “Mrakuša”, Teatra mladih na Cetinju (reditelj: Boro Stjepanović), “Marko Kraljević Superstar”, Teatra Kult u Beogradu (reditelj:  Slobodan Milatović), “X – X, Gradskog pozorišta u Nikšiću (reditelj: Petar Pejaković), “Umir” (reditelj:  Džoni Hodžić) “Tajna čarobne gitare” (reditelj:  Džoni Hodžić), “Maćado” (reditelj: Slobodan Milatović), “Don Kihot” (reditelj: Erol Kadić), “Brod plovi za Beograd” (reditelj: Gorica Popović), “Povratak u Montenegro” (reditelj: Slavenko Saletović) i “Vesela jelka”, (režija:  produkcija TRAG).

Glumio je u filmovima „Lokalni vampir“, reditelja Branka Baletića, „Dječaci iz Ulice Marksa i Englesa“, reditelja Nikole Vukčevića i „Desant na Prčevo“, reditelja Draška Đurovića, sva tri u crnogorskoj produkciji. Iza sebe ima i ostvarenja u filmovima strane produkcije, kao što su: „Babuška Ana“ (reditelj: J. Rasenko), „Agent sa dva lica“ (reditelj: Fjodor Popov), oba u ruskoj produkciji, zatim „Čovjek koji je htio mirno živjeti svoj život“, reditelja Luke Besson–a, u francuskoj produkciji. Glumio u serijama: „Budva na pjenu od mora“, uloga Romana Milojevića, MM Production, reditelj: Milan Karadžić i „Dojč Caffe“, uloga Proroka, Natenane Production, reditelj: Milorad Milinković.

13. juna 2014. izdaje svoj debut album „San o vječnosti“.

Sarađivao je sa UNICEF-om kroz dva projekta, akcija “Svi u vrtić!” i dramsko-plesni performans “Ja sam Nada” gdje je dijelio scenu sa poznatim britanskim glumce Nikolasom Lindhurstom.

2017. godine je predstavljao Crnu Goru na pjesmi Evrovizije u Ukrajini (Kijev) i postao prvi profesionalni glumac koji je uspio da Crnu Goru predstavlja na ovom renomiranom evropskom kao i svjetskom događaju.

E mail: slavkokalezic@gmail.com