Radmila Vojvodić – “Princeza Ksenija od Crne Gore”

Nikola I Petrović Njegoš, “Kako se ko rodi”, šaljiva igra u tri čina
23/12/2016
Molijer, “Škola za žene”, komedija u pet činova
26/12/2016

Radmila Vojvodić – “Princeza Ksenija od Crne Gore”

Radmila Vojvodić, “Princeza Ksenija od Crne Gore” – izgnanička tugovanka doma Petrovića (Podgorica 1998, urednik Ljubomir Đurković).

ISBN 86-7414-008-4

Drama “Princeza Ksenija od Crne Gore” “srećan je spoj lirskog i dramskog. Na ispovijednom fonu priče osamdesetogodišnje princeze, ograđene od svijeta i opterećene bremenom uspomena i samoće, čežnje za domovinom i potrebe da svoju istinu nekome preda u amanet, nižu se potresne slike iz života crnogorskog kralja i njegove familije, posljednjih godina njegovog života u egzilu” (N. Samardžić).

To, “nesumnjivo darovito komponovano dramsko djelo Radmile Vojvodić moglo bi se, makar i uslovno, označiti i kao rekvijem za klasičnu Crnu Goru i za njene žrtvene ideale” (B. Brković).

Drama je prvi put objavljena 1994, u izdanju cetinjskog “Grafosa”, kada je, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, bila i premijera koju je R. Vojvodić režirala. Drugo izdanje objavilo je Crnogorsko narodno pozorište, u ediciji “Premijera”, uz jubilej predstave, njeno stoto izvođenje, pošto je, u oktobru 1998. godine, izvedena u koprodukciji CNP i Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

U knjizi, uz dramu, objavljeni su kritički osvrti Novice Samardžića (“Breme uspomena i samoće”) i Borke Pavićević (“Dramski predlog jedne dame”). Knjiga sadrži podjelu uloga i spisak ostalih učesnika u realizaciji predstave, fotografije nekih scena i kratku biografiju autorke.