Preminuo Slobodan Milatović

Otkazane predstave “Samoubica”, “Ženidba” i “Šćeri moja”
05/03/2019

Preminuo Slobodan Milatović

Pozorišni reditelj Slobodan Milatović preminuo je 8. marta 2019. godine u 68. godini života u Podgorici.

Milatović je rođen 1952. godine u Nikšiću. Režirao je više od 70 predstava. Osnivač je pozorišta DODEST u kojem je radio kao umjetnički direktor 25 godina i režirao najveći broj svojih predstava: Marko Kraljević Superstar, Okovani Prometej, Gospođica Julija, Odjeljenje za kolektivnu psihoterapiju, Gorski vijenac, Hamlet, Večernji akt kod Kazimira S. Maljeviča, Magbet u Njegoševom parku, Modna Revija, Luča Mikrokozma, Vučji do, Đetići u parlamentu, Biciklistički ustanak, Tobelije, Jakvinta kraljica Dukljanska, Beckett Dream…

U Crnogorskom narodnom pozorištu režirao je komade: Žene u narodnoj skupštini, Gosti, dr. Vukašin Marković, Mokra šuma, Emigranti, Beket fest, Čekajući Godoa (u koprodukciji sa Kraljevskim pozorištem Zetski dom). Režirao je i u Zetskom domu, Kulturnom centru Kotor, Gradskom pozorištu Podgorica, Nikšićkom pozorištu, Kult teatru u Beogradu, Barskom ljetopisu, R. D teatru i mnogim drugim neformalnim pozorišnim trupama.

U SKC-u u Beogradu uradio je  predstavu Politika kao sudbina, čije je izvođenje zabranjeno, a u pozorištu Duško Radović u Beogradu predstave Šok i Zabranjeno preticanje. Režirao je i međunarodne pozorišne koprodukcije Žabe, Projekat 5, Teuta i Kasandra.

Uradio je preko trideset pozorišnih adaptacija i dramatizacija i napisao dramske tekstove: Marko Kraljević Superstar, dr Vukašin Marković, Modna Revija, Odjeljenje za kolektivnu psihoterapiju.

Koscenarista je filma Čudo neviđeno i scenarista tv filma Gorski vijenac. Režirao je oko 30 radio drama.

Utemeljivač je pozorišnih festivala FJAT, FIAT, Barski ljetopis, Podgoričko ljeto, Festival glumca u Nikšiću, Festival novog antičkog teatra – Teuta u Kotoru.

Osnivač je i predsjednik fondacije Montenegro Mobil Art.

Učetvovao je na mnogim međunarodnim i regionalnim festivalima i dobitnik je više međunarodnih pozorišnih nagrada.

Imao je status zaslužnog stvaraoca Crne Gore i dobitnik je najznačajnijeg državnog priznanja – Trinaestojulske nagrade.

Slobodan Milatović bio je jedna od najznačajnijih figura crnogorske pozorišne scene, vizionar koji je Crnu Goru povezivao sa svijetom, iskreni prijatelj svih pozorišnih ljudi.

Crnogorsko narodno pozorište oprašta se od Slobodana Milatovića sa najdubljim poštovanjem i zahvalnošću.