Preminuo Predrag Ejdus

Purgatorije – Nagrada Momčilu Otaševiću za ulogu u “Ekvinociju”
01/09/2018
“Bure baruta” premijerno na Velikoj sceni
11/10/2018

Preminuo Predrag Ejdus

Počasni član Crnogorskog narodnog pozorišta i jedan od najznačajnijih regionalnih glumaca Predrag Ejdus, preminuo je 28. septembra u 72. godini. Predrag Ejdus ostvario je izuzetne uloge u nekim od najuspješnijih predstava Crnogorskog narodnog pozorišta a status počasnog člana koji se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima i saradnicima pozorišta koji su  vanrednim rezultatima doprinijeli usponu CNP-a,  stekao je 2003. godine.

U Crnogorskom narodnom pozorištu ostvario je uloge u predstavama: „Zločin i kazna“ F.M Dostojevskog, u režiji Egona Savina (1998.), „Oblomov“ I. Gončarova, u režiji Egona Savina (1999.), „Nora“ H. Ibzena, u režiji Branislava Mićunovića (2000.),  „Lažni car“ M. Kovača, u režiji Branislava Mićunovića (2003), „Montenegro blues“  Radmile Vojvodić (2004.), „Post scriptum“ Varje Đukić (2012.).

Predrag Ejdus je rođen 24. jula 1947. godine u Beogradu. Diplomirao je Glumu na Akademiji za pozorište, film i televiziju 1972. godine, u klasi profesora Milenka Maričića.

Tokom duge i veoma uspješne karijere odigrao je oko 200 pozorišnih uloga. Upečatljive kreacije ostvario je na scenama u Beogradu, Novom Sadu, Podgorici, Zagrebu, ali i u Njemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj, Švajcarskoj… U antologijska pozorišna ostvarenja Predraga Ejdusa ubrajaju se likovi Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, Kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Alekseja Fjodoroviča Karamazova, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Laze Dunđerskog, Fausta, Šajloka, Dagija, Hercla, Moska…

Sa jednakim uspjehom igrao je na filmu i televiziji. Nastupio je u više od 50 filmova, televizijskih drama i serija. Bio je prvak Narodnog pozorišta u Beogradu, i upravnik ovog pozorišta od 2007. do 2009. godine. Od 1985. do 1989. godine bio je predsjednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, a više od deceniju i po bavio se  i pedagoškim radom na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

Ejdus je dobitnik  najznačajnijih strukovih nagrada i priznanja.

Veliki glumac rijetkog dara i osobenog duha, bezrezervno odan i posvećen teatru, Predrag Peca Ejdus ostavio je u Crnogorskom narodnom pozorištu neizbrisiv trag, ostvarivši neke od najupečatljivijih glumačkih kreacija na našoj sceni.