THE BEAUTY QUEEN

BLIŽE
02/05/2005
HANĐO
19/12/2002

Martin McDonagh – THE BEAUTY QUEEN

Martin McDonagh rođen je u Londonu 1971. godine. Radi kao stalni dramaturg u Kraljevskom nacionalnom teatru u Londonu. Dobitnik je više prestižnih nagrada, među kojima su Nagrada za najperspektivnijeg dramskog pisca, četiri “Tonija” za “The Beauty Queen of Leenane”, koja je izvedena na Brodveju i “Olivijea” za “The Pillowman”.

 

  • Prijevod: Đorđe Krivokapić
  • Adaptacija/režija: Ana Vukotić
  • Dizajn predstave: Jelena Tomašević

Uloge:

  • Ana Vujošević
  • Dragica Tomas/Marta Pićurić
  • Dejan Ivanić
  • Zoran Vujović

(Diplomska predstava Ane Vukotić, na Odsjeku za režiju FDU na Cetinju, u klasi prof. Egona Savina i prof. Radmile Vojvodić).

Premijera: 13. X 2004. Podgorica, scena Studio.

 


Martin McDonagh je svojevrsno čudo savremenog teatra. Napustio je školu sa šesnaest godina, proveo nekoliko godina pišući radio drame. “The Beauty Queen of Leenane” napisao je za osam dana. U vrijeme premijere ovog komada 1997. godine imao je dvadesetsedam godina i jos četiri njegova kodama izvodila su se u Londonu, bio je to jedini dramatičar, poslije Šekspira kojemu je to pošlo za rukom . Londonsku pozorišnu scenu smatrao je do srži dosadnom – nazivao je “budalaštinom”. Priznaje da je bio pod uticajem Dejvida Mameta, Martina Skorsezea, Dejvida Linča, Terensa Malika i Kventina Tarantina.

“The Beauty Queen of Leenane” je prvi dio trilogije komada smještenih u mali gradić Linejn na sjevernim irskim ostrvima gdje se još uvijek govori irski jezik. Preostala dva komada su “Skull in Connemara” i “The Lonesome West”, oba nastala takođe 1997. godine.
Napisao je još jednu trilogiju smještenu u istu irsku oblast od kojih je najčuveniji “The Cripple of Inishmana”. Njegov poslednji komad “The Pilowman” imao je premijeru u Nacionalnom teatru u Londonu i izvodi se širom svijeta.

Kada su ga pitali dokle će obrađivati očaj i nasilje u svojim komadima, McDonagh je odgovorio: “Napisaću nekada romantičnu komediju u kojoj skoro da niko neće biti ubijen.”  • Festivali: Tuzlanski pozorišni dani 2004. godine; Međunarodni pozorišni festival “Slavija 2005” – Beograd; Međunarodni festival “Martina Makdone” (Teatar “U Mosta”) 2016 – Perm (Rusija).
  • Nagrade: Godišnja nagrada CNP za 2004. godinu, Ani Vujošević; Nagrada “Don Kihot” za najbolju predstavu festivala “Slavija 2005”; Nagrada Međunarodnog festivala “Martina Makdone” za najbolju žensku ulogu, Ani Vujošević (2016).