PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA

URNEBESNA TRAGEDIJA
19/12/2014
NJEGOŠ I JA
19/12/2013

Ivo Brešan – PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA

Koprodukcija: Crnogorsko narodno pozorište – Međunarodni festival Kotor Art.

„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“  tekst je koji od vremena kada je napisan, a to je bilo davne 1965.godine, uspješno podbada, izvrgava kritici i ruglu te uznemiruje duhove ovih naših prostora. Prva je to drama živućeg klasika Ive Brešana koja je zbog svoje nedvojbene političke beskompromisnosti i oštrine spavala čitavih 6 godina nakon što je napisana, sakrivana po ladicama gdje su je brižno pospremale prestrašene ruke kazališnih ravnatelja.
Ali, što je s „Mrdušom“ danas? Da li je vrijeme otupjelo njenu oštricu? Upravo suprotno. Ta groteskna tragedija, kako ju je sam autor žanrovski  odredio, na žalost i nesreću ovog vremena, a na ponos dramskoj literaturi, bez problema pronalazi put do današnjeg gledatelja. Jer bez obzira što se klasična Shahespearova dramska priča  vještom rukom pisca koji stvara originalno djelo smješta  u suvremeni kontekst onog vremena, njena intertekstualnost i razotkrivanje ljudskih mana vodi je k nama.
Ta priča o oportunistima, lopovima, licemjerima skrivenima iza političke frazeologije trenutka razotkriva glupost totalitarističkog režima, ali jednako tako otvara prostor analogiji s našim vremenom demokrature. I prokazuje da promjena sistema ne garantira i promjenu mentaliteta. On je ostao isti. Stoga je ova predstava o nama, ona nam pokazuje da su Bukare i danas jednako tako na vlasti, da je sve prepuno poltrona Mačaka, kukavica Pulje, a da je pobuna pojedinca idealistički čin osuđen i od ovog društva na propast.

Željka Udovičić Pleština

  • Reditelj: Luka Kortina
  • Adaptacija/dramaturg: Željka Udovičić Pleština
  • Producent: Janko Ljumović
  • Scenograf: Ivanka Vana Prelević
  • Kostim: Lina Leković, Ivana Murišić
  • Kompozitor: Ljupčo Konstantinov
  • Koreograf: Tamara Vujošević Mandić
  • Lektor: Ana Maraš Harmander

Uloge:

*Ulogu Anđe u prvobitnoj postavci predstave tumačila je Dragana Dabović.

 

Premijera: 20. VII 2014. Kotor – 7. XI 2014. Podgorica

 


  • Festivali: Marulićevi dani, Split 2015; Dani humora i satire „Vuko Bezarević“, Pljevlja 2015.