EMIGRANTI

PAD NA BETL
19/12/2001
SUDNJI DAN
19/10/1999

Slavomir MROŽEK – EMIGRANTI

 

…Emigraciju kao pojavu možemo posmatrati u tri ravni: kao začarani motivacijski krug, kao životnu situaciju ili pak pozorišni čin. Politički i ekonomski razlozi su najčešći i najočigledniji motivi koji karakterišu istorijski fenomen emigracije. Međutim, emigracija kao životna situacija razotkriva dublje, psihološke motive – bijeg od samog sebe, i ukida ili relativizuje raznolikost početnih motiva.
Pozorišna situacija po pravilu razotkriva i sukobljava psihološke i istorijske aspekte ovog fenomena, dovodeći ih do apsurda. Otud pristup ovoj temi uključuje i varira više žanrova.
Kako je emigracija, uobičajena životna situacija – svi su povremeno u bijegu od sebe ili pred sobom, društvo se sa njom suočava kasnije od pojedinca. Ono što je ekstremna situacija za pojedinca postaje ekstremna pojava u društvu tek kada ono kao pred narastajućom poplavom shvati da je s obijema nogam u vodi.”

Slobodan Milatović

 

Adaptacija/dramaturgija : Aleksandar Radulović
Reditelj: Slobodan Milatović
Prijevod: Nenad Vuković
Scenografija/Kostim:  Jelena Tomašević

 

  • Uloge:

AA – Marko Baćović
XX – Mladen Nelević

 

Premijera: 23. X 1999. Podgorica, scena Studio.

 

 

 

  • Festivali: Međunarodni festival glumca Nikšić 2000. godine; Međunarodni multimedijalni festival “Ex Ponto” – Ljubljana 2000. godine; GLEDOS – Kranj 2000, godine.