EGZISTENCIJA

OČEVI SU GRAD(ILI)
19/05/2013
LEKSIKON YU MITOLOGIJE
19/12/2012

Edvard Bond – EGZISTENCIJA

 

„Egzistencija” pripada Bondovim „komadima upozorenja”, iako je napisana nešto prije nego su njegovi najnoviji komadi tako definisani. U njoj je ispisana apokaliptička slika društva 21. vijeka  kroz intimne  drame dvoje ljudi.
Ili, moglo bi se reći i ovako: jedne noći je jedan čovjek pošao da opljačka drugoga; u ovom bizarnom orobljavanju agresija ne nailazi na otpor, žrtva je pasivna i ne opire se ni riječju, a nasilnik ne dolazi do plijena, jer – nema što da otme; drama između nasilnika i žrtve  traje dok se ne razdani i dok se dva ljudska bića ne zbliže; dok se nasilnik ne preobrazi vapeći za kaznom smrću kao posljednjim i zasluženim poniženjem; pravda mora biti zadovoljena.
Rediteljski sam je čitala kao veliku generalizaciju, kao apsolutnu ljudsku situaciju – kao čistu scensku  poeziju. U jednom izolovanom, do apsurda redukovanom, opsjednutom spoljašnjošću i materijalnim – u jednom svijetu izgubljene humanosti  – ova dramska priča je poziv na povratak vlastitoj unutrašnjosti, na put ozdravljenja, na povratak ljudskosti, bliskosti.
Najkraće: nasilje i nepravda su svuda – na porodičnom planu, društveno – ekonomskom… razaznajemo ih svuda – ideološki, tržišno, politički, masmedijski… ljudski i tehnološki, javno i tajno… strah nas je budućnosti čovjeka naše civilizacije, ali – utopije stvaranja boljeg svijeta nijesu neostvarive.
Ili, ako parafraziramo Bondov utopistički poziv: poticati gledaoca na pitanja „zašto” i na odgovore na pitanja „zašto”, prije svega na pitanje: zašto i kako se boriti za pravdu i kako stvarati pravedan svijet.
Edvard Bond je jedan od najvećih dramskih pisaca današnjice, jedan od pisaca koji vas stalno vreba živom aktuelnošću i inspiriše ne samo autentičnim dramskim opusom, nego i političkom angažovanošću univerzalno upisanom u dramski tekst.
Radmila Vojvodić

 

  • Autorski projekat Radmile Vojvodić
  • Prijevod: Đorđe Krivokapić
  • Producent: Janko Ljumović
  • Izvršni producent: Dejan Đurković
  • Asistenti: Mirjana Medojević*, Mirko Radonjić*

Igraju:

  • Momčilo Otašević
  • Aleksandar Radulović

(* Studenti II godine Pozorišne režije u klasi prof. Radmile Vojvodić, FDU Cetinje)

Koprodukcija: CNP – Međunarodni festival Kotor Art.

 

Premijera: 9. VIII 2012. Kotor – 31. I 2013. Podgorica  • Festivali: Festival Kotor Art 2012. godine; “Zeničko proljeće 2013”; Festival malih teatarskih formi i NETA – Vrac (Bugarska) 2013; Međunarodni multimedijalni festival “Ex Ponto” – Ljubljana 2013.
  • Nagrade: Nagrada festivala NETA 2013. godine za originalno rediteljsko čitanje, Radmili Vojvodić.