PRAIZVEDBA “ISTRAGE” U UTORAK 7. MARTA

Repertoar za Mart
01/03/2017
Počele probe za predstavu „Mamu mu…ko je prvi počeo“ Dejana Dukovskog
11/03/2017

PRAIZVEDBA “ISTRAGE” U UTORAK 7. MARTA

PRAIZVEDBA “ISTRAGE” U UTORAK 7. MARTA

U utorak 7. marta na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati premijerno će biti izvedena predstava „Istraga“, Aleksandra Radunovića, u režiji Stefana Sablića. Stefan Sablić potpisuje i izbor muzike,  scenograf je Miodrag Tabački, kostimografkinja Lina Leković, koreograf Tamara Vujošević Mandić, saradnik na dramaturgiji Ana Vukadinović, muzički saradnik Rade Marković. U predstavi igraju: Dušan Kovačević, Srđan Grahovac, Danilo Čelebić, Nikola Perišić, Stevan Radusinović, Aleksandar Gavranić, Ana Vučković, Marko Todorović, Gojko Burzanović, Omar Bajramspahić, Vule Marković, Vukan Pejović, Milica Šćepanović, Vanja Jovićević, Anđela Radović, Marija Đurić, Marija Labudović, Jelena Đukić, Pavle Popović, Lena Bošković i Petra Đurišić.

 

“Pitanje  postojanja i prisustva Boga je neodvojivo od pitanja porijekla zla u čovjeku. Da li je Bog stvorio sve što postoji uključujući i zlo; da li je zlo imanentno čovjeku bez obzira na njegovu prirodu, karakter i  vaspitanje ; ako Boga nema da li je sve dozvoljeno i , na kraju, je li zlo dominantno pitanje duše ili , pak, pitanje stasti. Postavljanje ovih i njima sličnih pitanja  jesu pokušaji da se razobliči jedan od najvećih i najneobičnijih fenomena koji će opsjedati prirodu čovjekovu sve dok se  jednog dana  Zemlja  ne rasprsne u orgiji bola i parčiće svog trošnog tijela,  pretvorene u asteroide  ne pošalje u razgledanje ravnodušnog svemira, da plutaju prazninom  dok na sebi nose ugušene   mostove, konje , grobove , auto-puteve , zgrade, tunele, limenke piva i koka kole.

Pitanje prirode  porijekla zla u čovjeku  je , dakle, bila inicijalna ideja za  početak rada na  dramskom tekstu  “ Istraga “  , teksta  koji se tokom čitavog procesa pisanja divlje batrgao pokušavajaći da se oslobodi uticaja  pisca  i počne  da živi život na koji ne bih mogao da utičem , barem ne u  mjeri u kojoj sam želio da se to desi,  što može poslužiti kao zgodno poređenje sa onim što se desilo junacima ovog dramskog komada koji su se odmetnuli od zbunjenog tvorca , vođeni silama koje su neuhvatljive i nerazumljive za obije strane”,  navodi autor drame Aleksandar Radunović.