Obilježen Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade

Počele probe za predstavu “Gospođica Julija”
20/03/2018
Omaž Nebojši Glogovcu
21/03/2018

Obilježen Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade

U utorak 20. marta u teatrima širom svijeta obilježen je Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade pod motom „Povedite dijete u pozorište danas“ (Take a child to the theatre today).

Na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 12 sati u okviru Dječje scene izvedena je predstava Petra Pejakovića “Njegoš za djecu – kako rastu veliki ljudi”.

Prije izvođenja predstave, glumica Crnogorskog narodnog pozorišta Andrea Mugosa pročitala je poruku koju je ove godine napisao Mo Vilems, američki autor, ilustrator i dramski pisac.

 

 Svjetski dan pozorišta za mlade? Stvarno? 

                Zašto biste baš vi, od svih ljudi na svijetu, poveli dijete da vidi “dječije pozorište”? Zar nemate boljih stvari da radite nego da gledate gomilu odraslih ljudi, koji su obično toliko ozbiljni i dosadni, kako se prave glupi ili su bučni ili tužni ili smiješni, samo da bi zadivili dijete koje volite? Mislim, ko još želi da bude prenijet u svijet mašte i priče? Ko želi da doživi likove i emocije koji su iz drugog svijeta, a tako su bliski? Da li vam je zaista potrebna u vašem životu čarolija, čarolija žive predstave koja preobražava? Da li je gledanje te čarolije kroz oči djeteta po vama u redu? Hajde da budemo realni: da li vam se sviđa stvaranje uspomena koje će mladoj osobi koju volite biti odskočna daska za buduću igru?

                Čekajte.

                Pa to zvuči čudesno.

                Kada se smjestite na svoja sjedišta i zavjesa se podigne, znajte da ćete vidjeti više od same predstave; doživjećete novu, posebnu povezanost sa djetetom koje vam mnogo znači.

                Ah da, i to dijete će se vjerovatno zabaviti. 

Ps:

Svjetski dan pozorišta za mlade je 20. marta 2018. godine. Ali, čarolija pozorišta koja preobražava nastavlja se na neodređeno vrijeme.