Festival crnogorskog teatra 2008.

Festival crnogorskog teatra 2007.
13/06/2018
Bijenale crnogorskog teatra 2010.
13/06/2018

Festival crnogorskog teatra 2008.

Nagrade Festivala crnogorskog teatra 2008.

Žiri u sastavu prof. dr Siniša Jelušić ( predsjednik), Marija Perović, Ana Vukotić, Bojan Munjin i Damir Domitrović Kos ( članovi) donijeli su sljedeće odluke:

NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU   dodjeljuje se većinom glasova predstavi „Malograđanska svadba” Crnogorskog narodnog pozorišta u režiji Eduarda Milera, jer predstava na glumački uvjerljiv i ujednačen način, te u odnosu na Brehta začudnim scenskim sredstvima, prodorno i tačno odslikava do metafizičkih razmjera bitne probleme savremenog svijeta.

 NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU dodjeljuje se većinom glasova Paolu Mađeiiju za predstavu „San Ijetnje noći” Crnogorskog narodnog pozorišta, za lucidan i konsekvetan rediteljski pristup, i otvoreno do beskonačnosti, korištenje Šekspirovog teksta kroz glumački, vizuelni, scenski i muzički identitet.

NAGRADA ZA DOMAĆI DRAMSKI TEKST većinom glasova nije dodijeljena i time žiri želi da ukaze na potrebu za postojanjem dramskih tekstova i pisaca savremenog estetskog i socijalnog senzibiliteta.

NAGRADA ZA GLAVNU MUŠKU ULOGU jednoglasno se dodjeljuje Srđanu Grahovcu za ulogu Vratila u predstavi „San Ijetnje noći”, jer je na superioran način vratio glumu mogućnosti igre, lucidnosti, slobodi i mašti.

NAGRADA ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU dodjeljuje se jednoglasno Ani Vujosević za ulogu Nevjeste u predstavi „Malograđanska svadba” za širok raspon transformativnih glumačkih mogućnosti i osjećaj mjere u iskazivanju raznih emotivnih stanja u kontekstu banalne malograđanske zbilje.

NAGRADA ZA EPIZODNU ULOGU jednoglasno se dodjeljuje Dejanu Ivaniću za ulogu Tizbe u predstavi „San Ijetnje noći” u kojoj je postignut izvanredan balans između najrazličitijih stanja: strasti, melanholije, zaigranosti i zapitanosti ,i većinom glasova Simu Trebješaninu za uloge Oberona i Tezeja u predstavi „San ljetnje noći”, jer je na način netipične transformacije ovim likovima dao jednostavnost, ljudskost i toplinu.

NAGRADA ZA AUTORA SARADNIKA jednoglasno se dodjeljuje kompozitoru Ivanu Maroviću za muziku u predstavi „Medeja”, jer njegova muzika povezuje pozorišne, socijalne, etno i dramske momente u jedinstven teatartski doživljaj.

NAGRADA ZA AUTORSKO OSTVARENJE U SELEKCIJI PLUS NIJE DODIJEUENA jednoglasnom odlukom žirija nije dodjeljena.

NAGRADA ZA AUTORSKO OSTAVARENJE U SELEKCIJI OFF jednoglasnom odlukom žirija dodjeljuje se Petru Pejakoviću za emancipatorsku ulogu teatra u radu sa osjetljivim socijalnim grupama.

SPECIJALNO PRIZANJE ŽIRIJA dodjeljuje se Kulturnom centru „Nikola ĐurkovićKotor i Festivalu „Teuta” – Novi antički teatar, za odvažnost u produkciji inovativnog teataraskog postupka u predstavi „Medeja” i za promociju kulturne institucije kao središta savremenih ideja u umjetnosti.