Edvard Bond – NIGDJE NIKOG NEMAM

Počele probe za predstavu „Mamu mu…ko je prvi počeo“ Dejana Dukovskog
11/03/2017
Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade – 20. mart
18/03/2017

Edvard Bond – NIGDJE NIKOG NEMAM

Scena Studio – Subota, 18. mart, 20.30h

Edvard Bond – NIGDJE NIKOG NEMAM

Edvard Bond bavi se dramom kao ideologijom. Ideologija dominira nad pravdom, sistemom, samim čovjekovim bićem, nad njegovom humanošću, ali i nehumanošću i nepravdom. I to nije slučajno. Cjelokupna ljudska istorija i ideologija pronašla je svoj put u manipulaciji čovjekovim osjećanjima. Bondova drama zabranjuje osjećanja. Drama postaje sama po sebi ideologija, koja provocira i vraća svojom brutalnošću čovjeka na put čovjecnosti.

U komadu ,,Nigdje nikog nemam“ čovjek je predmet kontrole jednog totalitarnog represivnog režima sa strogo definisanim pravilima ponašanja, koji propisuje čak i poželjni tip ljudske prirode. Elementi identitetskog određenja jedinke, kao što su emocije i sjećanja su zabrajeni. Brutalne policijske službe obračunavaju se sa nepodobnim stanovništvom, drže ih u četvrtima koje funkcionišu kao rezervati. Jedini način opstanka je pomirenje sa svojom društvenom ulogom, uz potiskivanje emocija, prateći stereotipe.

Bunt protiv takvog sistema nije politički bunt. To je unutrašnja pobuda, vapaj za smislom života, humanost. Svakodnevno stradanje stvara pesimizam, koji je još i jači u besmislu da se nešto može promijeniti. Minimum ljudskosti je dati svoj ionako bezvrijedni život za nečiji drugi.
Režija: Damjan Pejanović i Zoran Rakočević

Igraju: Goran Vujović, Milica Šćepanović, Anđela Radović , Marko Todorović, Vanja Jovićević i  Vukan Pejović

Studijski program Pozorišna režija, Ispit Pozorišna režija IV, prof. Radmila Vojvodić, van. prof. Petar Pejaković

Studijski program Gluma, Ispit Gluma IV, prof. Branimir Popović,