parallax background

Dušan J. Sekulović, “Komedija uoči Gospe”

Vićenco Jelčić, “Ubojstvo Danila Petrović Njeguša knjaza černogorskoga – prikazanje u pet diela”
23/12/2011

Dušan J. Sekulović, “Komedija uoči Gospe”

istinita i izmišljena historija sa muzikom u tri čina; muziku napisao Miloš Š. Janković
ISBN 978-86-7414-041-3
(Podgorica 2011, urednik i priređivač Milovan Radojević).

Dušan J. Sekulović, "Komedija uoči Gospe"Ova komedija s muzikom malo poznatog i rano preminulog autora rodom iz Herceg Novog, publiciste Dušana Sekulovića (1907-1943) nastala je 1935. godine.

Premijeru i jedino scensko izvođenje imala je maja 1937. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu i od tada je gotovo zaboravljena.

O autoru i djelu pisali su M. Zloković, R. Rotković i R. Đurović. U svome tekstu (“O neobjavljenoj drami “Komedija uoči Gospe”) koji je unijet u knjigu, teatrolog Ratko Đurović ističe da “Komedija uoči Gospe” predstavlja “prvu modernu umjetničku formu u razvoju scensko-muzičkog rada i izraza u Crnoj Gori”. Radnja se zbiva u Perastu, nekad bogatom i naprednom primorskom gradiću koji je u piščevo vrijeme postao simbolom nestajanja.

Autor je istakao osjećaj dostojanstva kod osiromašenih konta koji tavore svoje dane u propalim palacima, po dotrajalim salonima, među svijetom koji izumire, u odnosu na bezdušni i arogantni stav kapitalista iz metropole.

Knjiga sadrži Predgovor M. Radojevića, a na kraju su Manje poznate riječi i Prilozi, u okviru kojih su prikazi na premijeru, te ilustracije (plakat predstave, fotosi D. Sekulovića, M. Jankovića, scena iz predstave).