CNP u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

GOSTOVANJA NARODNIH TEATARA IZ REGIONA OD 31. MAJA DO 7. JUNA
30/05/2017
Nastavljene probe predstave “Ženidba”
06/09/2017

CNP u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

Predstava „Šćeri moja“ , koju je režirala Ana Vukotić po tekstu Maje Todorović, nagrađenom na Konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta za najbolji savremeni domaći dramski tekst 2016. godine biće izvedena u petak 16. juna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Glumačku ekipu predstave čine: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

Scenograf predstave je Aleksandar Vukotić, kostimograf Leo Kulaš, asistentkinja kostimografa Lina Leković, kompozitor Aleksandar Radunović Popaj, koreograf Sonja Vukićević, Balša Poček je saradnik na dramaturgiji a izvršna producentkinja predstave je Nela Otašević.

Iako su junaci drame „Šćeri moja“ istorijske ličnosti, ovo nije istorijska drama. Istorijska građa je samo polazišna tačka za bavljenje aktuelnim temama, a to je prije svega pitanje položaja žene i odnosa prema ženskom djetetu.

Predstava ima za cilj da podstakne i žene i muškarce na razmišljanje i na preispitivanje odnosa prema ženskom polu, prije svega ženskoj djeci.

Crnogorsko narodno pozorište se sa ovim komadom predstavilo na brojnim festivalima: na Mediteranskom festivalu Purgatorije u Tivtu 2016. godine Mirko Vlahović je osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu; na međunarodnom Festivalu glumca u Nikšiću 2016. godine Mirko Vlahović osvojio je Grand prix za najbolju mušku ulogu, Vanja Jovićević Grand prix za najbolju žensku ulogu i Slavko Kalezić Grand prix za najbolju epizodnu ulogu; na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu 2016. godine Vanja Jovićević osvojila je „Ardaliona“ za najbolju mladu glumicu kao i Nagradu Politike „Avdo Mujčinović“.

Rediteljka Ana Vukotić osvojila je Godišnju nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta za visoke umjetničke rezultate u 2016. godini za adaptaciju i režiju ovog komada, dok je Mirko Vlahović iste godine dobio Veliku nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta za ulogu kralja Nikole.