Bijenale crnogorskog teatra 2017.

Bijenale crnogorskog teatra 2014.
13/06/2018

Bijenale crnogorskog teatra 2017.

 

Po izboru pozorišnog reditelja Slobodana Milatovića, selektora Bijenala crnogorskog teatra 2017.god , u takmičarskom programu izvedene su predstave:

“Dokle pogled seže”, u režiji Arpada Šilinga (Kraljevsko pozorište Zetski dom)

“Samoubica”, Nikolaja Erdmana, u režiji Veljka Mićunovića (CNP)

“Let iznad kukavičjeg gnijezda”, Kena Kejsija, u režiji Diega de Breje (Kraljevsko pozorište Zetski dom)

“Leptir” Aleksandra Radunovića, u režiji Andraša Urbana (Kraljevsko pozorište Zetski dom)

“Šćeri moja” Maje Todorović, u režiji Ane Vukotić (CNP)

“Čuvari tvog poštenja”, autorski projekat Borisa Liješevića (Gradsko pozorište Podgorica).

Predstava “Bura” Viljema Šekspira, u režiji Dejana Projkovskog i produkciji Crnogorskog narodnog pozorište, koja je ušla u selekciju, iz objektivnih razloga nije izvedena.

OBRAZLOŽENJE SELEKTORA

“Kako je Bijenale crnogorskog teatra održano 2014. godine u konkurenciji su mogle biti predstave koje su premijerno izvedene od 1.6.2014. god. zaključno sa 1.6.2017. god. U ovom periodu je  u Crnoj Gori premijerno izvedeno 70 predstava. Uzimajući u obzir  status pozorišnih producenata najveći broj predstava je urađen u zvaničnim pozorišnim institucijama: Crnogorsko narodno pozorište (14), Gradsko pozorište Podgorica (12), Kraljevsko pozorište Zetski dom (8) i Nikšićko pozorište (4). Festivalsku produkciju čine: Grad teatar Budva (10), Purgatorije Tivat (7), Barski ljetopis (3) i FIAT (2).Lokalne institucije  kulture (6), a nezavisne pozorišne grupe (6).

Odlučio sam se  da izaberem  sedam predstava iz samo tri pozorišne institucije, vodeći se isključivo njihovim umjetničkim dometom. Odabirajući ove predstave želio sam prije svega da dam prednost glumačkoj dominaciji koja upućuje da se crnogorski teatar nalazi na tragu svijetskih pozorišnih pravaca, koji polako ali odlučno ulaze u eru tzv. “glumačkog teatra“”.

 

ŽIRI

 • Dino Mustafić
 • Aleksandar Milosavljević
 • Stevan Koprivica

 

PRATEĆI PROGRAM

 • Okrugli sto medija i kritike – nakon svake odigrane predstave

Moderator dramaturškinja Marija Čolpa, nakon svake odigrane predstave

Učesnici promocije su Tatjana Koprtivica (prikazivač), autorka Ljiljana Milunović i Milovan Radojević, urednik izdavačke produkcije CNP.

 • Promocija časopisa “Pozorište” u izdanju Nikšićkog pozorišta – 16. oktobar u 18h u Press sali CNP-a

Učesnici promocije su docent dr Mimo Drašković, docent mr Marija Čolpa i Slavojka Marojević, urednica časopisa “Pozorište”.

 • Performans studenata FDU Cetinje „Koraci” 18. oktobar u 20h na Velikoj sceni

 

NAGRADE

Nakon šest odgledanih predstava selektovanih za Bijenale, žiri posebno želi da naglasi pozitivnu tendenciju internacionalizacije crnogorskog teatarskog prostora, naglašenu umjetničku svijest o značaju društvenog angažmana, brigu o produkcionim i tehničkim standardima predstava, a podržava prisustvo glumaca mlađe i najmlađe generacije te sugeriše producentima festivala da bude uvedena i nagrada za mladog glumca/glumicu. Žiri je sve odluke donio jednoglasno.

 • Specijalna nagrada žirija

Predstavama „Dokle pogled seže“ i „Čuvari tvog poštenja“ zbog istraživačkog rada i jasno artikulisanog koncepta autorskih ekipa u koji je ravnopravno uključen glumački ansambl u sučeljavanju sa društveno angažovanim temama, i to na autentičan teatarski način.

 • Nagrada za autora saradnika

Aleksandru Radunoviću Popaju, za dramaturški funkcionalnu muziku koja na ekspresivan način podržava rediteljski koncept i kreira zvučnu sliku predstave „Leptir“.

 • Nagrada za epizodnu ulogu

Dubravki Drakić za rolu nastavnice, ubjedljivo oblikujući karakter koji u sebi sažima sve komične i tragične tonove gubitnika naše epohe u predstavi „Čuvari tvog poštenja“.

 • Nagrada za glavnu žensku ulogu 

Ani Vujošević za posvećenost i smjelost u građenju atipičnog ženskog lika, neočekivanim i dojmljivim umjetničkim sredstvima pokreta i glasa u predstavi „Leptir“.

 • Nagrada za glavnu mušku ulogu

Ravnopravno – Srđanu Grahovcu i Dejanu Ivaniću za eksplozivnu energiju koja je na tragu tendencija savremenog teatra i spaja glumačku ekspresiju i performativnost tjelesnog izraza koja se ostvaruje u furioznoj sinergičnoj igri za predstavu „Leptir“.

 • Nagrada za najbolji domaći dramski tekst 

Aleksandru Radunoviću Popaju za dramu „Leptir“ u kojoj kroz intimnu tragiku oslikava sunovrat savremenog crnogorskog društva, dekonstruišući tradicionalne etičke narative.

 • Nagrada za najbolju režiju

Andrašu Urbanu za impresivnu scensku nadgradnju dramskog teksta, koristeći akustična i vizuelna sredstva čime postiže nesvakidašnji emocionalni intenzitet za predstvau „Dokle pogled seže“.

 • Nagrada za najbolju predstavu

Predstavi „Leptir“, za autorsku i radikalnu poetiku koja u sebi sintetiše savremena teatarska sredstva sa klasičnim dramskim tekstom.