Bijenale crnogorskog teatra 2014.

Bijenale crnogorskog teatra 2012.
13/06/2018
Bijenale crnogorskog teatra 2017.
13/06/2018

Bijenale crnogorskog teatra 2014.

Bijenale crnogorskog teatra je nacionalni pozorišni festival čiji je cilj afirmacija, valorizacija i razvoj ukupnog crnogorskog pozorišnog sistema. Bijenale crnogorskog teatra, takođe, ima za cilj unaprjeđenje i promociju svih pozitivnih vrijednosti crnogorske savremene kulture koje svoj iskaz imaju u pozorišnoj umjetnosti i univerzalnih društvenih vrijednosti.

Osnovan 2007. godine kao Festival crnogorskog teatra, od 2010. godine odvija se bijenalno.

Pokrovitelj Bijenala crnogorskog teatra je Ministarstvo kulture Crne Gore.

 

SELEKCIJA (selektorka Nataša Nelević)

 • “Očevi su grad(ili)” autorski projekat Borisa Liješevića (CNP)
 • “Opera za tri groša” Bertolda Brehta i Kurta Vajla u režiji Tomija janežića (Kraljevsko pozorište Zetski dom i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada)
 • “Koza ili ko je Silvija” Edvarda Olbija u režiji Danila Marunovića (CNP)
 • “Everyman Đilas” Radmile Vojvodić (CNP)

SELEKCIJA OFF (Selekciju Off čine predstave nezavisne produkcije, selektorka Lidija Dedović)

 • “19. decembar – dan poslije” Vaska Raičevića, Stefana Boškovića i Dragane Tripković u režiji Ane Vujošević (Alternativna teatarska kompanija)
 • “Daj mi ruku” i “Ići kroz…” plesna predstava baletske trupe Ballo
 • “Ruža sa dva mirisa” autorski projekat Gorane Marković i Jelene Minić

SELEKCIJA PLUS (Selekcija Plus naslanja se na autore iz Crne Gore, koji realizuju pozorišne projekte izvan Crne Gore; selektorka Ana Tasić)

 • “Čarobnjak” Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića (narodno pozorište Sombor)
 • “Garderober” Ronalda Harvuda u režiji Veljka Mićunovića (SNG Maribor)
 • “Tobelija” Ljubomira Đurkovića u režiji NIka Upera (Dramski teatar Vraca, Mali dramski teatra Bitolj i Festival Ex Ponto Ljubljana)

ŽIRI

Laslo Vegel (Srbija)

Darko Lukić (Hrvatska)

Blaž Lukan (Slovenija)

Liljana Mazova, predsjednica (Makedonija)

Mirko Vlahovič (Crna Gora)

 

PRATEĆI PROGRAM

 

 

ODLUKE  ŽIRIJA BIJENALA CRNOGORSKOG TEATRA 2014

Međunarodni žiri Bijenala crnogorskog teatra za 2014. je nakon odgledavanja cjelokupnog programa, donio jednoglasno sljedeće odluke:

GLAVNA SELEKCIJA

 • Specijalna nagrada

Glumačkom ansamblu predstave “Očevi su grad(ili)” prema konceptu i u režiji Borisa Liješevića i u produkciji CNP Podgorica. Nagrada se dodjeljuje za izvanrednu zajedničku saradnju u stvaranju teksta izvedbe i umjetničkog izražavanja kritičkog senzibiliteta u odnosu na vlastitu stvarnost.

 • Nagrada za autora saradnika

Tomažu Gromu, autoru zvučnekompozicije u predstavi “Opera za tri groša” Bertolta Brehta i Kurta Vajla, u režiji Tomija Janežiča i produkciji Kraljevskog pozorista Zetski dom Cetinje i Srpskog narodnog pozorista Novi Sad. Nagrada se dodjeljuje za kreativnu kompoziciju zvuka u predstavi na različitim nivoima cijele izvedbe.

 • Nagrada za najbolju epizodnu ulogu

Ani Vučković za ulogu Đilasove žene u predstavi “Everyman Đilas” po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić u izvedbi CNP iz Podgorice. Ana Vučkovic je svedenim izražajnim sredstvima izborila zapažen prostor među brojnim glumačkim ostvarenjima u predstavi.

 • Nagrada za najbolju žensku ulogu

Nadi Vukčević za ulogu Štivi u predstavi “Koza ili ko je Silvija” Edvarda Olbija, u režiji Danila Marunovića i u produkciji CNP iz Podgorice, u saradnji sa FDU Cetinje i Barskim ljetopisom. Nada Vukčević je uz stalnu prisutnost na sceni gradila lik kroz brojne transformacije i ostvarila složene psihološke nijanse u ulozi.

 • Nagrada za najbolju mušku ulogu

Borisu Isakoviću za ulogu Džonatana Džeremaja Pičama u predstavi “Opera za tri groša” Bertolta Brehta i Kurta Vajla, u režiji Tomija Janežiča i produkciji Kraljevskog pozorista Zetski dom Cetinje i Srbskog narodnog pozorista Novi Sad. Boris Isakovic je bio kao Pičam vezivno tkivo cijele predstave u stalnoj interakciji sa publikom i sa svim stvaraocima predstave.

 • Nagrada za najbolji domaći dramski tekst

Radmili Vojvodić za tekst “Everyman Đilas”. Autorka je na inspiraciji klasičnog dramskog modela evervmana sagradila savremeni tekst, koji se bavi važnim društvenim i političkim dilemama novije istorije.

 • Nagrada za najbolju režiju

Tomiju Janežiču za režiju predstave Opera za tri groša Bertolta Brehta i Kurta Vajla, u produkciji Kraljevskog pozorista Zetski dom Cetinje i Srbskog narodnog pozorista Novi Sad. Tomi Janežič je vrlo različitim kritički angažovanim rediteljskim postupcima pristupio Brehtovom tekstu a publiku učinio aktivnim sudionikom izvedbe.

 • Nagrada za najbolju predstavu

Predstavi “Everyman Đilas” po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić u izvedbi CNP iz Podgorice. Predstava je složeno umjetničko djelo u kojem su čvrsto povezani svi elementi teatarskog izraza i ostvaruje snažnu emocionalnu komunikaciju sa publikom.

SELEKCIJA PLUS

 • Nagrada za autorsko ostvarenje dodeljuje se glumcu Ivi Banu za ulogu Sira u predstavi Garderober po tekstu Ronalda Harvuda, u režiji Veljka Mićunovića i izvedbi Drame Slovenskognarodnog gledališča Maribor. Ivo Ban je ulogu velikog glumca u trenutku krize odigrao suptilno, uspješno predvodeći cijeli ansambl i slijedeći ideju reditelja.

SELEKCIJA OFF

 • Nagrada za autorsko ostvarenje dodeljuje se koreografkinjama Tamari Vujošević Mandić i Slavki Nelević za koreografska rješenja u projektu “Ići kroz…” baletske trupe Ballo iz Podgorice. Koreografkinje su razvile vrlo razlićita plesna izražajna sredstva i pokazale sve mogućnosti mladog ansambla.