Bijenale crnogorskog teatra 2010.

Festival crnogorskog teatra 2008.
13/06/2018
Bijenale crnogorskog teatra 2012.
13/06/2018

Bijenale crnogorskog teatra 2010.

BIJENALE CRNOGORSKOG TEATRA 2010.

 Nagrade Bijenala Crnogorskog teatra za 2010 godinu

Žiri Bijenala Crnogorskog teatra, nakon odgledanih predstava ponuđenih u tri selekcije, a u sastavu: Blagoj Stefanovski (predsjednik), Dragana Čolić Biljanovski, Barbara Orel, Slobodan Danko Selinkić i Petar Pejaković , konstatuje bitan glumački trenutak i izuzetnu pozorišnu energiju crnogorskog pozorišta u kojem se osjeća protok teatarskih ideja visoke profesionalnosti. Crna Gora se kroz sadržaj Bijenala čita kao prestižni pozorišni prostor južnoslovenskih kultura.

SELEKCIJA

 NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU

Dodjeljuje se jednoglasno predstavi Na ljetovanju” po tekstu Maksima Gorkog i u režiji Radmile Vojvodić u koprodukciji Međunarodnog festivala* Kotor art i CNP-a za cjeloviti umjetnički doživljaj u kojem se klasični tekst sugestivno koristi kao savremena građa i pravi postdramska freska intelektualne elite u trenutku tranzicije, te konstruiše kritika društva pred temeljnim egzistencijalnim pitanjima o vrjednosti i svrsihodnosti života koju suvereno nosi cjelokupni glumački ansambl.

NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU

Dodjeljuje se većinom glasova Radmili Vojvodić za režiju predstave „Na ljetovanju”, koja se u skladu sa postmodernističkim načelom odriče svog središta i na decentralizovanoj sceni uspostavlja kolektivnog junaka, a istovremeno jasno osvjetljava poglede pojedinih likova od kojih svaki sa svoje tačke gledišta tka sliku malograđanske elite sa pravom vlastitog vlasništva i gubitništva.

NAGRADA ZA DOMAĆI DRAMSKI TEKST

Dodjeljuje se većinom glasova Ljubomiru Đurkoviću za dramski tekst “Kasandra”. Tekst na specifičan način povezuje antičko pozorište sa savremenim postdramskim teatrom.

 

Žiri je odlučio da dodijeli šest ravnopravnih glavnih glumačkih nagrada.

 NAGRADA ZA GLAVNU MUŠKU ULOGU

Dodjeljuje se većinom glasova Branimiru Popoviću za ulogu Džordža u predstavi „Ko se boji Virdzinije Vulf. Nagrada se dodjeljuje za autentičnu interpretaciju lika Džordža, koja je obojena izuzetnom emotivnošću i autoironijom.

 NAGRADA ZA GLAVNU MUŠKU ULOGU                 .

Dodjeljuje se većinom glasova Draganu Mićanoviću za ulogu Don Žuana u istoimenoj predstavi. Nagrada se dodjeljuje za superioran, duhovit i ciničan glumački način osvajanja slobode u stvaranju lika ljubavnika, zavodnika i ateiste našeg vremena.

NAGRADA ZA GLAVNU MUŠKU ULOGU           

Dodjeljuje se jednoglasno Simu Trebijašaninu za ulogu Zganarela u predstavi “Don Žuan”, koju je ostvario sa iznimnom jednostavnošću i glumačkim šarmom koji plijeni publiku.

 NAGRADA ZA GLAVNU ŽENSKU ULOGU              

Dodjeljuje se većinom glasova Varji Đukič za ulogu Marije Ljvovne u predstavi „Na ljetovanju” i ulogu Marte u predstavi „Ko se boji Virdzinije Vulf”. Nagrada se dodjeljuje za suptilna glumačka sredstva ostvarena u pomenutim ulogama, koje karakteriše izuzetna elegancija i energija kombinacije bizarnog i decentnog.

NAGRADA ZA GLAVNU ŽENSKU ULOGU      

Dodjeljuje se jednoglasno Kseniji Mišić za ulogu u predstavi „Eksplozija sjećanja 5″. Nagfad^~^se^aodjeljuje za ekspresivno postmodernisticki izraz teatarskog erosa lika kontese u društvu koje dovodi do raspada svih moralnih vrijednosti.

NAGRADA ZA GLAVNU ŽENSKU ULOGU        

Dodjeljuje se jednoglasno Nadi Vukčević za ulogu Suze u predstavi “Suza”. Nagrada se dodjeljuje za istančano istraživanje uloge žene koja se suprotstavlja reperesiji muškog šovinizma u patrijahalnom društvu.

 

Žiri je odlučio da dodijeli dvije Nagrade za autora saradnika

NAGRADA ZA AUTORA SARADNIKA

Dodjeljuje se jednoglasno Ivanu Maroviću za muziku u predstavi “Oro iz bajke”, koja na izuzetan način spaja etno muziku sa savremenim muzičkim tokovima i u temelju opredjeljuje cjelinu predstave.

NAGRADA ZA AUTORA SARADNIKA  

Dodjeljuje se Tamari Vujošević Mandić za koreografiju u predstavi “Suza” i scenski pokret u predstavi “Don Žuan”. Svojom kreacijom u osmišljavanju govora tijela, autorka je dala sugestivan pečat predstavama.

 

SPECIJALNO PRIZNANJE

Dodjeljuje se glumačkom  ansamblu  predstave “Oro  iz  bajke” za maestralno izvedenu cjelinu kolektivne igre i animiranje lutaka.

 

SELEKCIJA OFF

 NAGRADA ZA AUTORSKO OSTVARENJE U SELEKCIJI OFF

Dodjeljuje se jednoglasno plesnoj predstavi   Čaura” baletske grupe Balio za ostvareni domet u nastajućoj crnogorskoj plesnoj umjetnosti.

SELEKCIJA PLUS

NAGRADA ZA AUTORSKO OSTVARENJE U SELEKCIJI PLUS

Dodjeljuje se jednoglasno glumcu Nebojši Iliću/ za dirljivo odigrane uloge u predstavi “Čekaonica”.

 

 

Podgorica, 21. oktobar 2010. godine