ANA VUKOTIĆ

ANA VUKOTIĆ rođena je 1977. godine u Podgorici. Diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju (2004), u klasi profesora Egona Savina i Radmile Vojvodić.
Prva pozorišna iskustva stekla je na festivalima FJAT i FIAT.
U produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta režirala je predstave: „The Beauty Queen“, M. Makdone (2004); „Smrtni grijesi“ F. Miterera (2006); „Don Žuan“ Molijera (2010), u koprodukciji sa Međunarodnim festivalom Kotor Art; „Vjera, ljubav, nada” E. fon Horvata (2011); „Ribarske svađe” K. Goldonija (2012), u koprodukciji CNP i Budva Grad teatra; „Šćeri moja“ Maje Todorović (2016).
U produkciji Kraljevskog pozorišta „Zetski dom” režirala je komad „Četvrta sestra” J. Glovackog (2012); u produkciji CUG Teatra režirala je „Zoo priču” E. Olbija (2013); u koprodukciji Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) iz Podgorice i Festivala Budva Grad teatar zajedno sa Slobodanom Milatovićem režirala je i adaptirala komad „Tri sestre“ A. P. Čehova (2014). Od 2002. godine radi kao reditelj u Crnogorskom narodnom pozorištu.
Dobitnica je brojnih nagrada na domaćim i regionalnim pozorišnim festivalima: “Don Žuan” – Festival malih scena Rijeka: Specijalna nagrada Veljko Maričić za savremeno čitanje dramske klasike; „Don Žuan“- Jugoslovenski pozorišni festival Užice (2010): Ardalion za najbolju režiju, Ardalion za najbolju mušku ulogu Draganu Mićanoviću, Ardalion za najbolju kostimografiju Leo Kulaš; „Smrtni grijesi“ – Prvi festival crnogorskog teatra (2007): Za najbolju predstavu, za režiju, za ukupan vizuelni identitet, za najbolju musku ulogu, za najbolju zensku ulogu; „The Beauty Queen“ – Međunarodni festival „Slavija Fest 2005“ u Beogradu: nagrada „Don Kihot“ za najbolju predstavu u cjelini; „Smrtni grijesi“- NagradaCrnogorskog narodnog pozorišta za najbolju režiju u sezoni 2006 – 2007. “Vjera, ljubav, nada” – Bijenale crnogorskog teatra: Nagradu za scnografiju.
Sarađivala je sa mnogim značajnim rediteljima.
Reditelj je i autor niza projekata vezanih za scenske umjetnosti. Direktor je Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT).