A tempo u CNP-u

Repertoar za April
02/04/2017
PREMIJERA „MAMU MU JEBEM KO JE PRVI POČEO“ na Sceni Studio
22/04/2017

A tempo u CNP-u

XVI međunarodni muzički festival A tempo po sloganom „Orkestri i ansambli“ biće održan u Crnogorskom narodnom pozorištu od 4. do 12. aprila. Na Velikoj sceni će biti izvedeno šest koncerata.

Festival će u utorak, 4.aprila u 20 časova otvoriti Crnogorski simfonijski orkestar. Pod upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti djela: Orkestarska svita broj 3 u G-duru Petra Iljiča Čajkovskog, koja od premijernog izvođenja u Sankt Peterburgu (24. januara 1885.) ne gubi na popularnosti i  remek-djelo muzike XX vijeka Žar-ptica (svita iz 1919. godine) Igora Stravinskog.

U srijedu 5. aprila na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti ansambl CHAMBER JAM. Istaknuti umjetnici: violinistkinja Prija Mičel, violista Vladimir Mendelson, čelista Dejvid Koen, kontrabasista Zoran Marković i pijanistkinja Nino Gvetadze će izvesti djela kompozitora: Manuela de Falje „Pantomima“ i „Ples i ritualna igra vatre“ iz Ljubav čarobnice, Bele Bartoka Rumunske igre i Franca Šuberta Klavirski kvintet u A-duru, D667 „Pastrmka“. Uz CHAMBER JAM kao gosti na koncertu će nastupiti članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra, violinisti Marko Radonić i Katarina Pavlović.

Treće festivalske večeri na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta nastupiće Narodni orkestar bugarskog nacionalnog radija, pod dirigentskom palicom Dimitrija Hristova.

Zagrebački solisti dolaze 8. aprila a na čelu ansambla nalazi se srpski violinista Sreten Krstić. Na repertaoru će biti djela Mocarta i Čajkovskog,  a solista na koncertu biće pijanista Aljoša Jurinić.

Devetog aprila nastupiće Muški vokalni kvartet “IngeniuM” iz Slovenije, ansambl koji izvodi nešto lakši rapertoar od duhovne do popularne pa i narodne muzike regiona.

U ponedjeljak 10. aprila u press sali Crnogorskog narodnog pozorišta, održaće se  promocije dva izdanja Muzičkog centra Crne Gore. Riječ je o zbirci kompozicija za gitaru “Crna Gora – porijeklo i inspiracija”, koje je sakupila  Jelica Mijanović,  mlada gitaristkinja koja živi u Švajcarskoj, a drugo izdanje je “Zbornik narodnih pjesama po pjevanju Handije Šahinpašića” Miodraga Vasiljevića.

Za kraj ovogodišnjeg izdanja A tempa, u srijedu 12. aprila  biće upriličeno izvođenje Verdijevog “Rekvijema”. Na koncertu će se okupiti između 150 i 200 izvođača i muzičara Crnogorskog  simfonijskog orkestra i Crnogorskog horskog ansambla koji čine mladi pjevači sa Muzičke akademije sa Cetinja i  Muzičke škole “Vasa Pavić” kao i gosti iz Beograda bez kojih taj horski ansambl ne može biti kompeltan. Koncertu će prethoditi predavanje o Verdijevom djelu koje će održati Jelena Jovanović Nikolić.