50. jubilarno izvođenje predstave “Urnebesna tragedija”

Aprilski repertoar CNP-a
29/03/2019

50. jubilarno izvođenje predstave “Urnebesna tragedija”

U četvrtak 11. aprila u 20 sati na Velikoj sceni biće jubilarni 50. put izvedena predstava „Urnebesna tragedija“ Dušana Kovačevića u režiji Veljka Mićunovića.

U predstavi igraju: Ana Vujošević, Mladen Nelević, Vule Marković, Nada Vukčević, Branimir Popović, Branka Stanić, Meto Jovanovski, Mišo Obradović i Momo Pićurić.

Dramaturg je Slobodan Obradović, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački, izbor muzike potpisuje Veljko Mićunović, asistentkinja kostimografa je Lina Leković,  a izvršna producentkinja Nela Otašević.

Crnogorsko narodno pozorište je sa predstavom „Urnebesna tragedija“ učestvovalo na festivalima širom zemlje i regiona: Sterijino pozorje Novi Sad (2015.) , Dani satire Fadila Hadžića Zagreb (2015.), Grad teatar Budva (2015.), Međunarodni festival glumca Nikšić (2015.), Jugoslovenski pozorišni festival Užice (2015.), HAPS (2015.), Festival komedije Osmijeh Sarajeva (2017.), Dani komedije u Kumanovu (2018.). „Urnebesna tragedija“ izvedena je i u Šapcu, u okviru Večeri Dušana Kovačevića, kao i u Beogradu, Tivtu i Novom Sadu.

Komadi Dušana Kovačevića, i uspješne predstave po kojima su one izgrađene, što je slučaj sa podgoričkom produkcijom, veliki su i važni jer su slojeviti. Oni ispunjavaju potrebe gledalaca za smijehom, iako iščašenim i gorkim, ali istovremeno nameću suočavanja sa zakopanim istinama. Mićunovićeva „Urnebesna tragedija” iskopava pitanja odnosa prema turobnim devedesetim godinama čije posljedice još uvijek živimo. U ludilu porodičnih odnosa se odražava ludilo društva koje ne pokazuje znake oporavka. Deda Vasilijeve reči „kasno sam se sjetio za život, a prerano za smrt, pa se mučim”, suštinski označavaju život na ovim prostorima. Neprestano čekamo bolja vremena, zaboravljajući da živimo u sadašnjosti koja je zapravo jedina stvarna.    

Iz kritike Ane Tasić